Gyakori kérdések

Részletes információk a finanszírozással, az ingatlan vásárlással, valamint a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatban.

Vásárlással kapcsolatos kérdések

Amennyiben vásárolni szeretne a Westend Ház ingatlanjai közül, vegye fel a kapcsolatot értékesítő kollégáinkkal az alábbi telefonszámokon:
Kis Gábor: +36 70 634 0633
Fazekas Zoltán: +36 70 636 0639
Vagy írjon nekünk az ertekesites@westendhaz.hu e-mail címre.
Természetesen a külföldi állampolgársággal rendelkező jogi és magánszemélynek is lehetősége van ingatlant vásárolni. A külföldiek ingatlanszerzésére vonatkozó szabályozások részleteiről az alábbi weboldalon olvashat: ingatlanjog.com

Nemzetközi szereplők ingatlan adásvételének lebonyolításában évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáink készséggel adnak részletes tájékoztatást az adásvétel folyamatáról, a közigazgatási eljárás menetéről. Forduljon kollégánkhoz bizalommal a +36 70 636 0639 telefonszámon, vagy az ertekesites@westendhaz.hu e-mail címen.

Finanszírozással kapcsolatos kérdések

Mindkét valutanemben lehetséges.
Több államilag finanszírozott támogatás megszerzésére is van lehetőség. Eltérő feltételekkel ugyan, azonban mindegyik vissza nem térítendő állami támogatást nyújt. Ezek a következők: lakástakarékpénztár (LTP), családok otthonteremtési támogatása (CSOK) és a kamattámogatott lakáshitel.
A független finanszírozási tanácsadó díja, valamint az ügyvédi költségek is a beruházót terheli. Banki finanszírozás esetén az adott bank határozza meg a költségeket az ügyfél felé, ennek alapján annak költségei az ügyfelet terhelik.
Hitel-alapú lakásvásárlással kapcsolatosan a független finanszírozási partnerünk, nyújt segítséget.
Igen, a lakás lefoglalásához szükséges a foglaló megfizetése.
A lakás lefoglalása a regisztrációt lehetővé tevő vételi szándéknyilatkozat aláírásával, illetve a regisztrációs díj megfizetésével válik elfogadottá, mely az ingatlan vételárának a 2%-a. A regisztráció alkalmával megfizetett összeg a vételár részét képezi, amennyiben az adásvétel létrejön. A regisztrációs díj természetéről értékesítő kollégáink részletes tájékoztatást tudnak adni.
A lakás vételárának a 10%-a.
Ha a teljesítés meghiúsulásáért az eladó felelős fél, akkor a kapott foglaló kétszeresét köteles visszafizetni. Ha a teljesítés meghiúsulásáért a vevő felelős, akkor az adott foglalót elveszti.  Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár a vevőnek.
Igen, a visszterhes vagyon átruházási illetéket, melynek mértéke minden esetben a vételár 4%-a.

Illetékkedvezményre is lehetőség van, illetve teljes illetékmentességet élvezni:

1) Építtetőtől vásárolt új építésű lakásingatlan esetében, amennyiben a vételár nem haladja meg a 30 millió forintot, az ekkor megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Az ennél magasabb értékű ingatlanoknál nincs illetékkedvezmény, a teljes vételár pedig illetékköteles. Például ha egy új építésű ingatlan 26 millió forintba kerül, akkor 15 millió forintig illetékmentes és csak a felette levő részre kell illetéket fizetni, tehát a 15 és a 26 millió forint közötti részre, azaz csak a 11 millió forint után kell illetéket fizetni, nem pedig a teljes 26 millió forint után.

2) Használt lakás eladása, valamint másik lakás vásárlása esetén az eladási és a vételi árak különbözete lesz az illeték alapja a következők szerint. Amennyiben a régi lakás eladási ára magasabb, mint az új lakás vételára, akkor nincs illetékfizetési kötelezettség. Ha a vásárolt lakás vételára magasabb, mint az eladott lakás eladási ára, akkor az illetékalap a kettő különbözete, feltéve, hogy a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja.

3) Méltányossági alapon részletfizetés vagy illetékkedvezmény kérhető.
Az aktuálisan érvényes legkedvezőbb fizetési ütemezéssel kapcsolatban értékesítő kollégáink adnak részletes, naprakész tájékoztatást.

CSOK-kal kapcsolatos kérdések

Hitelintézeteknél lehet igényelni, amennyiben minden feltételnek megfelel. Független finanszírozási tanácsadó partnerünk naprakész tájékoztatást nyújt Önnek.
Az adásvételi szerződés megkötése utáni 120 napon belül szükséges igényelni a jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását. A mérték a gyermekek számától, továbbá az önerő nagyságától függ.
Igen, igénybe veheti, azonban ha az előző tulajdon eladása 5 éven belül történt, akkor annak árát saját önerőként kell beszámítani a mostani beruházásba.

Adásvételi szerződéssel kapcsolatos és egyéb jogi kérdések

Az adásvételi szerződést követően az eladó elkészíti a bejegyzési engedélyt, hogy a vevő tulajdonjoga a teljes vételár megfizetését követően az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön. A tulajdonváltozást végül a földhivatal (ingatlan-nyilvántartási hatóság) jegyzi be az ingatlan-nyilvántartásba.
Igen, mivel az adásvételi szerződést ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni. Az adásvételi szerződést az eladó társaság ügyvédje szerkeszti meg és ellenjegyzi, akinek az ügyvédi költségeit teljes mértékében viseli.
Igen, a megbízott ügyvédi iroda a DR. BUZA Ügyvédi Iroda.
Vezető tanácsadó kollégáinkhoz fordulhat az alábbi telefonszámokon:
+36 70 634 0633
+36 70 636 0639

Vagy írjon az ertekesites@westendhaz.hu e-mail címre.
Mivel az ingatlanok készen vannak, nincs szükség előszerződésre.
A két szerződő fél együttes akarata mellett módosítható a szerződés. Felbontásra a szerződésben rögzített következmények mellett van lehetőség.

Nézd meg a Westend Ház lakáskinálatát!

Összes lakás megtekintése