vrv klíma

A VRV rendszer kiváló megoldás a nagy épületek számára

Az irodákban, középületekben és más típusú nagy létesítményekben leggyakrabban használt légkondicionálók egyik típusa a VRV rendszer. Ezt a professzionális berendezést a hűtőközeg változó áramlása jellemzi, ami befolyásolja az egység részét képező hűtőgépek hatékonyságának optimális beállítását. A légkondicionáló ilyen módon történő üzemeltetése lehetővé teszi a maximális energiahatékonyságot az adott feltételek mellett.

VRV, vagy VRF?

Technikailag ugyanaz a két rendszer, de míg a VRV a Daikin cég saját védjegye, a többi gyártó VRF betűszóval jelöli a rendszert. Az első időkben az ipari klimatizálás újdonsága volt mindkét rendszer, de manapság már a nagyobb családi házakban is gyakran alkalmazzák.

Míg a tervezők, a telepítő cégek és a felhasználók körében egészen a közelmúltig a split rendszerek volt széles körben elismertek, manapság a VRV rendszerekre épülő klímaberendezések számítanak szabványnak. Ez azért van így, mert a split berendezések esetében probléma merült fel a nagyobb számú helyiség klimatizálása esetén. Ezért optimálisabb és racionálisabb megoldásnak tűnt, ha több beltéri egységet kapcsolnak egyetlen kültéri egységhez. A VRF rendszer használata esztétikai okokból is ideálisabb, mert a több számú splittel hűtött épület egyszerűen rosszul néz ki. A VRF rendszerek lehetővé teszik a helyiségek hőmérsékletének és páratartalmának valós idejű nyomon követését is.

Vrv rendszer, vagy split klíma?

Nem könnyű gazdaságossági számításokat végezni, de jellemzően egy komolyabb klíma berendezés ára 3-4 különálló split klíma esetén kerül annyiba, mint a vrv rendszer. Az igazi előnye nem is a spórolás, hanem a zajos és csúnya kültéri egységek hiánya, ugyanis elegendő egy kültéri egység az összes betéri egység kiszolgálására, így akár családi házak esetén is érdemes megfontolni a vrv / vrf rendszereket.