nevet egy férfi

Nyugdíj előtakarékosság közérthetően – Így érdemes készülni a nyugdíjas évekre!

A társadalombiztosítás által működtett nyugellátás fenntarthatósága egyre súlyosabb kérdéseket vet fel, így aztán minél előbb érdemes elkezdened foglalkozni a nyugdíj előtakarékosság kérdésével. A probléma hátterében elsősorban társadalmi folyamatok húzódnak, tudniillik hazánkban már jó ideje a korfa elöregedése tapasztalható, ennek pedig hosszú távon komoly következményei vannak. Az egészségügyi ellátás mellett ugyanis a nyugdíjak kifizetése is az aktív dolgozók által befizetett járulékokból történik, ám az ő számuk csökken, míg az ellátásra jogosultaké nő.

Mivel az olló egyre jobban kinyílik, megfelelő nyugdíj előtakarékosság hiányában mind nagyobb a kockázata annak, hogy passzív éveidben jelentős életszínvonal csökkenéssel kell majd számolnod. Jó eséllyel a korhatár is még jobban kitolódik majd, illetve egyéb hátrányokkal is szembesülhetsz. Részletesebb információkért kövesd EZT a linket! A jó hír, hogy ma már számtalan olyan eszköz érhető el a piacon, amivel ezt könnyedén megelőzheted.

Melyik nyugdíj előtakarékosság a legoptimálisabb számodra?

A legnagyobb kihívást gyakorta épp ez az óriási kínálat jelenti, tudniillik nem csak a konstrukciók magas száma nehezíti meg a döntést, de a kondíciókban tapasztalható jelentős eltérések is. A klasszikus megoldások természetesen még mindig igen népszerűek, hiszen az ingatlan, a műtárgy, vagy épp a befektetési arany hosszú távon is sikeresnek mondható. Ugyanakkor feltétlenül számolni kell a különféle biztosítói, pénztári, valamint banki lehetőségekkel is, hiszen ezek nemegyszer olyan előnyökkel rendelkeznek, ami máshol nem érhető el. Különösképp kiemelkedik a kínálatból az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla, valamint a nyugdíjbiztosítás. Ennél a három megoldásnál ugyanis állami kedvezményt vehetsz igénybe – adóvisszatérítés formájában -, ami évente akár 280 ezer forint plusz megtakarítást is eredményezhet. Ne felejtsd el, hogy ez az extra juttatás is kamatozik az évek alatt, így hosszú távon ez nagyon komoly pluszt jelenthet. Annak érdekében azonban, hogy ezt teljes mértékben ki tudd használni, egy körültekintően összeállított portfólióra lesz szükséged, ez pedig nagyon alapos tervezést igényel. Elegendő tapasztalat hiányában szinte lehetetlen felkutatni a számodra legoptimálisabb megoldásokat, hiszen ehhez elengedhetetlen az összes apróbetűs rész ismerete. Ezért nyugdíj előtakarékosság és egyéb befektetések kiválasztásánál mindig kérd független pénzügyi szakértő útmutatását.

Milyen szempontok szerint dönts?

Fontos azonban szem előtt tartanod, miszerint egy ilyen konzultáció is csak abban az esetben záródhat teljes sikerrel, ha tisztában vagy az elvárásaiddal és persze a lehetőségeiddel is. Rendkívül sokat nyom a latban, hogy mikor kezdesz el takarékoskodni, hiszen a legtöbb forma hosszabb távon tud kimagasló eredményeket biztosítani. Emiatt aztán a futamidő egy olyan tényező, ami nagyban befolyásolja, melyik konstrukciók mellett érdemes határoznod. Ugyancsak lényeges kérdés a nyugdíj előtakarékosság kapcsán, mekkora a kockázattűrő képességed. Léteznek ugyanis gyakorlatilag rizikómentes formák, ám ezeknél jellemzően alacsony kamattal kell számolnod. Kellő pénzügyi ismeret birtokában azonban optimálisabb lehetőséget biztosít egy olyan megoldás, ahol te magad döntheted el, milyen eszközökbe fekteted be a pénzed. Alaposan meg kell fontolni a kiegészítő lehetőségek – például ilyen az életbiztosítás – szükségességét is, no és persze nem szabad megfeledkezned arról sem, miszerint a siker kulcsa legtöbbször az elkötelezettségben rejlik. Azonban mielőtt határoznál, mindenképpen kérd ki profi szakember tanácsait, hiszen hosszú távon csak így érhetsz el biztosan kifogástalan eredményt.