Az ABS kocka működése

Az ABS kocka működése

Biztonságunk fontossága figyelmen kívül hagyhatatlan, ha autókról beszélünk. Az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kritériumnak az autók biztonságtechnikai fejlettségének kéne lennie választásnál. Nem csak saját épségünk óvjuk, hanem az utastársaink és a többi közúton közlekedőkét is. Emiatt fontos, hogy autónk biztonsági berendezése hibátlan legyen.

Mi az az ABS kocka?

Az ABS kocka a blokkolásgátló része, ami az egyik legfontosabb biztonsági felszerelése egy autónak. Felmerülhet a kérdés, hogy mi is az a blokkolásgátló? Ennek működéséhez vegyünk egy példát. Ha nagy sebességgel biciklizünk és hirtelen fékeznünk kell, nagyon valószínű, hogy nem lesz jó vége a dolognak. A hirtelen blokkolása a kerekeknek irányíthatatlanná teszi a kerékpárt, mi pedig nagyon könnyedén akár métereket is repülhetünk. Ha viszont van elég terünk és időnk úgy fékezni, hogy aprókat engedünk a kerekeken, sokkal irányíthatóbb marad a bicaj. Gyakorlatilag ezt csinálja az autók blokkolásgátlója. Ha hirtelen fékezünk, a kerekek megcsúszhatnak, az jármű pedig kipördül. A blokkolásgátló finom automata engedései viszont meggátolják ezt és az autó továbbra is irányítható marad.

Mi tegyünk, ha nem működik az ABS kocka?

Sajnos gyakori hibákkal mutatkozik például a Toyota ABS kocka. Alap esetben a fékfolyadéknak át kéne áramolnia az ABS kockán, fékezésnél pedig egy mágneses szelepnek át kéne azt irányítani egy tartályba. Ez a folyamat csökkenti a nyomást a fékkörben. Abban az esetben, ha hibás az ABS kocka, ezek a folyamatok nem történnek így. A fékfolyadék nem fog megfelelően közlekedni az ABS kockán belül, ami szinte mindig lerakódott szennyeződéseknek köszönhető. Ilyen esetben nem túl biztonságos autóba ülni, magunktól megállapítani pedig nem túlzottan egyszerű. Nagyon ajánlott megvizsgáltatnunk az ABS kockánkat, hiszen bármikor szükség lehet hirtelen fékezésekre. Abban az esetben, ha hiba lép fel, cseréltessük vagy javíttassuk az eszközt. Figyeljünk oda embertársainkra és a saját biztonságunkra.