klíma karbantartás

Klíma karbantartás. Kezdjünk-e neki egyedül?

Mi a klíma karbantartás és miből áll? Milyen gyakran kell elvégezni? Megtehetjük-e magunk vagy bízzuk szakemberre? Ezek a kérdések időről időre felmerülnek a légkondicionáló tulajdonosok fejében.

A klíma karbantartás olyan intézkedések összessége, amelyek célja a készülék jó állapotban tartása és az élettartamának maximalizálása. Mit tartalmaznak ezek az eljárások? Először is a kondenzátor, a szűrők és a készülék egyéb alkatrészeinek tisztítását, fertőtlenítését és füsttelenítését. De a karbantartási munkálatokra szerződött szakember gondosan ellenőrzi a hűtőközeg mennyiségét, valamint a készülék funkcióit is.

A klíma szerelés is olyan szolgáltatás, aminek megfelelő szerszám és tudás hiányában nem szabad egyedül nekikezdeni. Emellett azt is szem előtt kell tartani, hogy a légkondicionáló saját magunk általi szerelésével a garancia elvesztését kockáztathatjuk. A világhálón számos megoldást találhatunk egy probléma megoldására, de érdemes megfontolni, hogy valóban tanácsos-e saját magunknak orvosolni azt. Bár egyrészt pénzt takaríthatunk meg, másrészt elveszíthetjük a készülékre vonatkozó garanciát, ami csak tetézi a meglévő bajt.

Klíma tisztítás, klíma karbantartás mi a különbség?

Klíma tisztítás esetén jellemzően a szűröket tisztítjuk meg esetleg a csepegtető tálcát fújjuk be gombaölő szerrel. Egy karbantartás ennél sokkal összetettebb művelet, valódi szakértelmet és komoly szerszámozottságot igényel. A tisztítást időszakonként nagy odafigyeléssel magunk is elvégezhetjük, de a karbantartást, főként ha a garancia is fontos, mindenképpen megfelelő szakemberre kell bízni, aki le is tudja pecsételni a szervízkönyvet.