foghúzás után

Foghúzás utáni tanácsok – Hogyan érdemes készülni?

A foghúzás jóval kevésbé fáj, mint azt a legtöbben gondolják. Sőt, inkább van szó kellemetlenségről, és a fájdalom csak a helyi érzéstelenítés elmúltával jelentkezhet. Jó hír azonban, hogy ez egyszerű fájdalomcsillapítóval enyhíthető. Kicsit hosszabb gyógyulási időre kell számítani akkor, ha sebészeti foghúzás történt, vagyis a bölcsességfog eltávolítása vált szükségessé. Ez utóbbi rendszerint akkor javasolt, ha a bölcsességfog folyamatos problémákat okoz, ferdén nő, vagy egyáltalán elő sem tud törni az ínyből, és így nyomhatja akár a teljes fogsort.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az erősen begyulladt fog esetében akár a gyökérkezelés sem fogja hozni a várt eredményeket. A már gyökérkezelésen átesett foggal is előfordulhatnak gondok, letörhet, panaszokat okozhat, ilyenkor szintén a húzás a jó választás. A felnőttkori fogszabályozás esetén is előfordulhat, hogy a helyhiány miatt bizonyos fogak eltávolítása válik szükségessé.

A gyógyulási idő felgyorsítható azzal, ha néhány alapvető jelentőséggel bíró tanácsot betartanak a páciensek. Mire érdemes ügyelni akkor, ha a foghúzás utáni időszakról van szó? Az FR Dental foghúzás után azt javasolja, hogy az első napokban mindenképpen mellőzze a dohányzást, valamint a tej, az alkohol, és a nagyon fűszeres ételek fogyasztását is. A nehéz fizikai munkát sem erre az időszakra javasolt ütemezni. A seb szívogatását, valamint az erőteljes öblögetést pedig mindenképp ajánlott kerülni.

A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy a foghúzás rendszerint erős fogfájás esetén javasolt, amikor ez az egyetlen megoldásként áll rendelkezésre. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azonban, hogy a fog elvesztését követően mihamarabb célszerű a pótláson gondolkodni. A hiányzó részen ugyanis a csontállomány elkezd leépülni, az oldalsó fogak akár be is dőlhetnek a résbe. A leginkább korszerű módszer a hiányzó fog pótlására a fogászati implantátum alkalmazása. Akár a hiányzó csontállomány is pótolható, de így a gyógyulással együtt plusz hónapokba fog telni, míg az implantáció véget ér. Egyébként is legalább 4-6 hónapig tart, míg a műgyökér megfelelően rögzül, és rákerülhet a felépítmény, vagyis a tényleges műfog.