gipszelt láb

Gipszelt láb? A torna továbbra is fontos!

Az emberi test legerősebb ína az Achilles- ín, ami a vádliból indulva csatlakozik a sarokhoz. Abban az esetben, ha a láb ezen részén tapasztal valaki kínzó fájdalmat egy rossz mozdulat vagy sérülés után, annak két oka lehet. Az egyik a gyulladás, a másik pedig az Achilles szakadás. Teljes szakadás esetén a műtét sajnos elkerülhetetlen, részleges szakadáskor azonban lehet más terápiával is próbálkozni. Amennyiben műtét szükséges, és be van gipszelve a láb, akkor sem szabad elfelejteni, hogy a gyógytorna továbbra is mennyire fontos lesz a teljes és gyors gyógyulás érdekében. Nézzük most meg mit kell tudni az Achiless szakadás műtét utáni gyógytornáról!

Az izom és ízületi műtétek utáni gyógyulás leghatékonyabb módszere az, ha rendszeresen végzünk gyógytornát. Nincs ez másképp az Achiless- ín sérülése esetében sem, sőt, már akkor célszerű elkezdeni a mozgásterápiát, amikor a rögzítés még fent van. Ezért is fontos az Achiless szakadás műtét utáni gyógytorna. A gyógytorna célja ebben az esetben az, hogy a vádli izmot erősíteni és nyújtani is lehessen, és a boka normál mozgását, valamint stabilitását az eredeti, egészséges állapotba lehessen hozni. A gyógytornász által ajánlott mozdulatok arra is jók lesznek, hogy a gipszelt láb vérkeringését támogassák, megelőzzék a trombózis kialakulását, valamint az izmok letapadását el lehessen kerülni.

A fenti linkre kattintva egy gyógytorna rendelő oldalára fogsz eljutni, ahol minden fontos tudnivalónak utána tudsz járni azzal kapcsolatban, hogy miért fontos Achiless szakadás műtét utáni gyógytorna még gipszelt láb esetében is. Konkrét problémával is bátran keresheted őket, hiszen az itt dolgozó profi gyógytornászokhoz bárki be tud jelentkezni, akár már online is. Az eredményes rehabilitáció érdekében ők mindig egy személyre szabott gyógytorna tervet készítenek a pácienseknek, amit egy alapos állapotfelmérés szokott megelőzni a rendelőben. Ilyenkor megnézik a páciensek korábbi leleteit és fizikálisan is megvizsgálják őket. Első lépésként mindig fekve vagy ülve kezdik el a gyógytornát annak érdekébe, hogy tehermentesítve legyen a végtag.

A nehézségi fokozatokat természetesen folyamatosan, lépésről lépésre fogják csak gyakoroltatni Achiless szakadás műtét után. Ha hiszed, ha nem, már pár alkalom is javulást eredményezhet, viszont arra fel kell készülni, hogy a teljes gyógyuláshoz több hónapnak kell majd eltelnie. Gyógytorna nélkül ez az idő egyértelműen jóval hosszabb is lehet, és az is benne van a pakliban, hogy komolyabb letapadások maradhatnak a lábnak ezen a részén, ez pedig a későbbiekben még problémát fog okozni. A Gyógytornászom oldalon elérhető gyógytornászokat már Budapesten 2 helyszínen is meg lehet találni. Ne halogasd sokáig az időpont kérését, hiszen a gyógyító mozgásterápiával sokat tehetsz az állapotod javulása érdekében.