locsolás

Útmutató a kerti locsolás eszközeihez

Talán sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a kertet mivel lehetne megöntözni, ehhez mit szükséges beszerezni? De ezen felül még számtalan más kérdés is felmerülhet. Ilyen lehet például az, hogy mennyi vizet adjunk a növényeknek, milyen gyakran öntözzük a kertet.

Mire lesz szükségünk az öntözéshez?

A hűvösebb tavaszi napok után elengedhetetlen, hogy a locsolásra is gondoljunk. Ha már megterveztük a kertet, elültettük a palántákat a virágágyásokba és a veteményesbe, felfrissítettük a gyepet, akkor következhet a locsolás. A száraz nyáron a szomjas növényeknek folyamatos utánpótlásra lesz szükségük. Ma már számtalan megfizethető öntözőeszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy ezt könnyedén kivitelezzük. A cél azonban az, hogy mindezt okosan tegyük, hogy a növények a teljes szezon alatt jól hidratáltak maradjanak.

A locsolótömlő megvásárlása a legfontosabb. Figyeljünk azonban oda arra, hogy egy nagyobb súllyal rendelkező tömlőt igen nehézkes lesz a teljes kerten át keresztül húzni, ezért törekedjünk arra, hogy könnyű legyen és rugalmas. Szerezzünk be egy locsolófejet, ami többféleképpen szórja a vizet. A locsólófejekhez ne felejtsük el a megfelelő csatlakozó megvásárlását sem.  Erre a profibarkacs.hu weboldalon is kitérnek. Ha nagyobb a kertünk, és nagyon sok időbe telne a locsolás, akkor egy csepegtetővel kiküszöbölhetjük ezt a problémát. Ezeket a csepegtetőket közvetlenül a gyökerekhez kell elhelyezni. A tömlőket mi magunk is méretre tudjuk vágni, ezért igen könnyű a telepítése. Néhány szaküzletben ma már úgynevezett locsolókarókat is vásárolhatunk. Ezeket a karókat kell a megfelelő helyre leszúrni, majd megtölteni az edényt vízzel és ez lassan fogja adagolja a megfelelő mennyiségű vizet a növényeknek. Az LCD kijelzős csapadékmérő otthonunk kényelmében is információt tud nyújtani arról, hogy mennyi a kültéri hőmérséklet és mennyi   csapadék hullott. A komolyabb kijelzők az elmúlt 365 nap csapadékmennyiségét is képesek nyomon követni. Ha megfelelő mennyiségű csapadék esett, akkor nem szükséges öntözni a kertet.

Mire figyeljünk oda öntözéskor?

A homokos talaj sokkal kevesebb víz megtartására képes, mint például egy agyagos talaj. Ez a talajtípus nagyon gyorsan kiszárad, ezért sokkal sűrűbben kell öntözni. Ha a talajt komposzttal dúsítjuk, akkor a vízmegtartó képessége is sokkal jobb lesz. Szintén pozitív változást hozhat a homokos talajon a talajtakaró alkalmazása, hiszen akkor szintén csökkenthető az öntözés. Természetesen az időjárási viszonyok is nagyban meghatározzák, hogy mikor kell öntöznünk, de ha meleg és száraz az idő akkor biztosan ki kell mennünk meglocsolni a kertet. Ha esik az eső, akkor ne nagyon öntözzünk, mert azzal árthatunk a növényeknek. A nagyobb és az újonnan elültetett növényeknek mindig több vízre van szükségük és törekedjünk arra, hogy az öntözést mindig a reggeli órákra időzítsük, amikor még nem tűz a nap.