napelem termelés

A napelemek termelése télen és nyáron – Egész évben megéri?

A napelemek termelés télen és nyáron általában sok mindennek a függvénye. A termelt energia mennyisége függ a napsütéses órák számától, az időjárástól, a nap pozíciójától és persze a napelemek állapotától. Jól látható, hogy a napelemek termelése változik az évszakok és a napszakok függvényében.

Egy valamit azonban ki lehet jelenteni. Az egész éves napelemek telepítése az esetek nagy részében megtérülő befektetés. Nem számít, hogy az előállított energia erősen függ az időjárási viszonyoktól. Hosszú távon a megtakarítások igen jelentősek lehetnek. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért éri meg hideg és meleg időben is alkalmazni a napelem rendszert.

A technológiától függ?

Ha hosszú távú energiamegtakarítást szeretnénk, a napelem rendszer az egyik legjobb beruházási lehetőséget jelentheti számunkra. A különböző napelem rendszerek ára az utóbbi években sokat csökkent, az energiaszámlák azonban növekedtek. Ennél fogva elmondhatjuk, hogy egyre inkább megéri napelemes rendszert telepíteni.

A napelem rendszer ára nagyban függ az alkalmazott technológiától is. Az energia megtakarítások révén az anyagi befektetések rövid időn belül megtérülhetnek. Ebben a megfelelő inverter kiválasztása is segíthet. Az inverter alakítja a panelek vagy cellák által begyűjtött egyenáramot változó árammá. Ezért érdemes mindig a legnagyobb figyelmet szentelnünk a komponensek kiválasztására.

A napelemek termelése télen és nyáron

Azt, hogy mekkora lesz a napelemek által megtermelt energia mennyisége természetesen az időjárás is befolyásolhatja. Télen kisebb a napsütéses órák száma, így a napelemek kevésbé hatékonyak. A napsugarak, így a napelemek intenzitását a felhőzet vastagsága is szabályozhatja, ezért azt is tanácsos számításba venni.

Ugyanakkor, ha túl magas a napsütéses órák száma vagy túl erős a sugárzás, a napelemek túlmelegedhetnek. Ennek elsődleges oka a meglehetősen magas hőmérséklet. A túlmelegedés előfordulhat a napelem rendszer helytelen elhelyezése vagy a rosszul megoldott szellőzés miatt is. Ne feledkezzünk meg tehát ezekről a dolgokról, hogy ne legyen elnyomva a hő.

Technológiával a rossz időjárás ellen

A napelemek által termelt energia mennyisége tehát változhat az időjárás függvényében. A modern napelem technológiák azonban egyre hatékonyabbak és képesek jobban kihasználni a rendelkezésre álló napsütéses órákat.

Ezen kívül léteznek árnyékoló szerkezetek, amelyek csökkentik a közvetlen sugárzást. A napelemeket ugyancsak elláthatjuk speciális hűtőrendszerrel, amely pedig azok hőmérsékletét fogja redukálni.

Megtérülő befektetés?

Összességében megállapíthatjuk, hogy a napelem rendszer egy nagyon jól megtérülő befektetés. A megtérülés mértéke azonban függ a helyi időjárási körülményektől, a rendszer állapotától, valamint a telepítés és karbantartás költségeitől. A napelem rendszer tulajdonosa csökkentheti vagy akár teljesen kiválthatja az addigi villamosenergia-számláit. Érdemes belevágni!