ablakszigetelés házilag

Ablakszigetelés házilag egyszerű eszközökkel

Eddig is lényeges volt, de mostanra már kiemelkedően fontos lett az épületek energiahatékonysága. E tekintetben pedig nem mehetünk el szó nélkül a nyílászárók állapota mellett sem. Az ablakszigetelés házilag is megoldható egy bizonyos szintig. Elvégre senki sem szeretné, az egyébként újszerű ablakokat vadonatújakra cserélni csak azért, mert egy kis résen utat talált magának a levegő.

Miért válik szükségessé az ablakszigetelés házilag?

Az állandó nyitás-csukás és a hőmérsékletváltozás idővel kifejti a hatását a zsanérokra is, amik kis mértékben ugyan, de elállítódhatnak. Ez az apró változás is elég ahhoz, hogy megnyisson egy rést az ablakszárny és a keret találkozása között valamelyik ponton. Egy kis utánállítással gyorsan orvosolható ez a probléma. Viszont fontos odafigyelni a modern műanyag ablakok esetében, hogy milyen csavart kezdünk el csavargatni, mert megeshet, hogy még jobban elállítjuk az ablakszárnyat, ami ezután már akadni fog.

Ha az állítgatás nem segít, akkor beszerezhetünk valamilyen öntapadós tömítő szalagot, ami lehet gumi, szivacs vagy szilikon. Ezeket a problémás helyekre felhelyezve ismét jól fog szigetelni az ablak. Ahol jól zár és nincs rés, oda ne tegyünk plusz szigetelést, mert az gondot okozhat a záródásnál.

A csöpögő csap javítása egyénileg megoldható

A megfelelő eszközök és némi szekértelem birtokában valóban nem kell hozzá diplomás szakembernek lennünk. A csöpögő csap javítása házilag is kivitelezhető. Ezzel megspórolhatjuk a szaki munkadíját és lehet, hogy a régi csap lecserélése is elkerülhető a javítással. De ha minden kötél szakad, akkor nem érdemes kínlódni a tömítésekkel, mert sok esetben egy csapcsere még mindig egyszerűbb, mint szétszedni és javítgatni a régit, főleg, ha az olcsóbb kategóriába tartozik.

Gyakori probléma a vízkövesedés és a tömítő gyűrűk elhasználódása. Ahhoz, hogy kicseréljük a régi tömítő gyűrűt, szét kell szerelnünk a csapot. A csöpögő csap javítása során be kell szereznünk a megfelelő méretű tömítést. A csöpögő csap javításához tartozik bizonyos csaptelepek esetében a kerámialapok újra zsírozása, ugyanis ezek is tömítő szerepet tölthetnek be.